sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Konsertissa ja näyttämön takana

 
Olimme kolmosnelosten kanssa lähdössä tutustumisretkelle Konserttitaloon ja seuraamaan saman illan konsertin kenraaliharjoitusta. Mutta kuinka siirretään noin 60 lasta Hirvensalosta Konserttitaloon ja muutaman tunnin päästä takaisin? Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: Fölillä tietysti. Onneksi Hirvensalon ja keskustan välillä kulkee vuoroja niin tiheästi, että isoa ongelmaa ei tullut. Lapset jaettiin kolmeen ryhmään ja jokainen ryhmä nousi eri bussiin. Kussakin ryhmässä oli kaksi aikuista, opettaja ja kouluvaari. Minun lisäkseni viitoskutosten vaari Epa oli värvätty mukaan ja kolmanneksi vielä Epan löytämä kokelasvaari Ilpo. Opettajien hienosti suunnittelema siirtyminen onnistui ihan nappiin.

Tuletko viereeni?

Kun nousin ryhmäni viimeisenä meidän bussiimme, kysyi etupenkillä yksinään istunut poika minulta: ”Haluaisitko tulla tähän istumaan?” ja osoitti tyhjää paikkaa vieressään. No halusin tietysti, koska kysymys oli selvästi pyyntö. Ei hänellä mitään erityistä juteltavaa minulle ollut mutta hän istui siinä vieressäni varsin rauhallisena ja katseli Martinmäen ja jokirannan maisemia. Muutaman sanan vaihdoimme mutta enimmäkseen matkustimme puhumattomina. Tunneilla poika on ollut usein levoton ja keskittymiskyvytön mutta nyt oli oikein hyvä, levollinen hetki.

Eerikinkadulla, Kauppatorin kulmalla nousimme bussista pois. Koska aikataulussamme oli varaa, pysähdyimme vartiksi torille sen elämää tarkkailemaan. Ensimmäiset kysyivät jo lupaa eväitten syömiseen ja kun mitään estettä siihen ei ollut, niin sallittiinhan se. Koulusta oli saatu mukaan tutut retkieväät, ainakin banaani, täytetty sämpylä ja juotavaa.

Konserttitalon yläaulassa meille kerrottiin
talon historiasta ja viulun soittamisesta.


Katsomossa ja näyttämön takana

Osa eväistä kehotettiin vielä säästämään myöhemmäksi. Matkamme jatkui parijonon tapaisessa muodostelmassa Konserttitaloon. Sinne olivat jo meidän kaksi muutakin ryhmäämme ehtineet ja paikalla oli myös oppilaita muista kouluista. Yläaulassa meille kerrottiin Konserttitalon 70-vuotisesta historiasta sekä viulun soittamisesta. Jälkimmäinen liittyi siihen, että illan konsertissa esiintyisi Karen Gomyo, ”maailmanluokan viulisti” niin kuin oppaamme sanoi. Siirryimme sitten katsomoon seuraamaan, kuinka tämä viulisti ja Olli Mustosen johtama Turun filharmoninen orkesteri soittivat illan ohjelmiston kenraaliharjoituksen. Viulisti olikin varsin taitava. Ihan kaikki lapset eivät hänen soittoonsa aivan sataprosenttisesti jaksaneet keskittyä, suurin osa kyllä. Turun Sanomat kirjoitti pari päivää myöhemmin konserttiarvostelussaan näin: ” Konsertin alkupuolen kohokohta oli maailmanmainetta niittäneen Karen Gomyon esiintyminen […] solistina. Herkkyys ja keveys yhdistyivät saumattomaan virtuoositekniikkaan tavalla, joka ei jättänyt toivomisen varaa.” (Lauri Mäntysaari TS 13.5.). Aikamoista taituria me saimme kuunnella ja katsoa.


Tästä on helppo panna paremmaksi
uudessa musiikkitalossa!

Harjoitusten seuraamisen jälkeen söimme yläaulassa loput eväämme ja pääsimme vielä kierrokselle Konserttitalon näyttämön takaiseen maailmaan. Jos takatiloja kuvaa kahdella sanalla, niin sanoisin: ahdasta ja ankeaa. Uusi musiikkitalo tulee ilmiselvästi tarpeeseen, vaikka sen sijoituspaikasta voi olla ainakin kahta mieltä.


Takki jäi!

Kun Konserttitalo oli nähty, lähdimme taas parijonossa kohti bussipysäkkiämme Ruotsalaisen Teatterin lähelle. Onneksi olimme vasta lähestymässä Brahenkadun kulmaa, kun yksi tyttö tuli sanomaan minulle, joka taas kuljin ryhmämme viimeisenä: ”Minulta taisi jäädä takki tuonne naulakkoon.” 

Kiirehdimme ensin jonon alkupäähän kertomaan Ulla-opelle, mitä oli sattunut. Koko ryhmä pysähtyi odottelemaan meitä kahta, jotka sitten riensimme takaisin talolle hakemaan takkia naulakosta. Vahtimestarit kertoivat, että kaksi takkia on vielä jäljellä, sininen ja musta. Jälkimmäinen oli se, mitä olimme hakemassa ja helpotuksesta huokaisten kiirehdimme takaisin oman ryhmämme luokse. Loppumatka koululle meni ilman kommelluksia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti