perjantai 26. toukokuuta 2023

Tunnista linnut, varo liikkuessasi, hälytä palokunta!

 Havaintoja lintutornista

Friskalanlahdella riitti katsottavaa ja tornissa katsojia.
Kuva: Mirja-opettaja.
”1 random lintu, 1 varis, 1 parvi, 2 lokkia, kai…” Näin alkoi yhden tytön lista lintuhavainnoistaan. Me kolmosneloset olimme tulleet Friskalanlahden lintutornille parin kilometrin päähän koulustamme lintujen kevätmuuttoa seuraamaan. Tornissa aamulla olleet aikuiset lintuharrastajat siirtyivät rauhallisesti seuraavaan tarkkailupaikkaansa kun huomasivat, että tornin juurelle ilmestyi viitisenkymmentä noin kymmenvuotiasta innokasta luonnontutkijaa. 

Kiikarit, sekä koulusta lainatut että muutamilla kotoa tuodut, suunnattiin tornilta merelle päin ja yritettiin innokkaasti tunnistaa lahdella lenteleviä lintuja. Lahden elämän seuraaminen oli selvästi mieluisaa puuhaa ja varmasti kaikki kävivät vuorollaan tornissa tähyilemässä.

”Saako jo ruveta syömään eväitä?” Tämä retkipäivien aina ehkä tärkein kysymys esitettiin opettajille jo varsin pian, kun lintujen havainnointi oli päässyt käyntiin. Täytetyt sämpylät ja muut koulusta ja kotoa saadut eväät maistuivat kylmähkössä ulkoilmassa vallan mainioilta. Päivän ohjelma oli melko väljä ja lintuhavaintojen lisäksi lapset saivat tutustua paikan luontoon oma-aloitteisesti. Koko ajan kaikkien sijainti oli kyllä aikuisten tiedossa eikä yli 200 metrin päähän tornista saanut mennä. Vahingoilta vältyttiin yhtä nokkosen polttamaa kättä ja pientä kompastumiskolhua lukuun ottamatta.  Mainiota luovuutta esittivät ne kolme tyttöä, jotka keksivät ryhtyä keskenään leikkimään kaikille tuttua vanhaa satua ”Kultakutri ja kolme karhua”. Kun leikki päättyi, taputin käsilläni suosionosoituksia mutta vastaanotto oli tylyhkö: ”Ei tämä ollut aikuisille tarkoitettu!”

Useimmat lapsista olivat liikkeellä omilla polkupyörillään. 
Kun joutsenet, haikarat, pääskyt, lokit ja muut vähän tuntemattomammatkin linnut oli nähty, leikit
leikitty ja eväät syöty, palasimme hyvässä järjestyksessä koululle. Pyöräilijät tulivat Mirja-open vetämässä pitkässä letkassa ja me muut Fölin kyydissä. Vähäisistä lämpöasteista huolimatta päivä oli ollut kiva ja olimme saaneet mukavia kokemuksia Hirvensalomme lähiluonnosta.

…monta vaaraa onpi eessä!

Viime viikolla kouluvaaripäivän pääteemana oli turvallisuus. Aihetta käsiteltiin kolmesta eri näkövinkkelistä: liikenneturvallisuus, ensiaputaidot ja palomiesten työ.

Liikenneturvan edustaja Elias osasi hyvin keskustella lasten kanssa risteyksistä ja muista liikenteen riskipaikoista polkupyöräilijän ja jalankulkijan näkökulmasta. Monet asiat olivat oppilaille ennestään tuttuja ja hyvä niin, kertaus turvallisuusasioissa on aina paikallaan. Kouluttaja ja oppilaat kävivät hyviä keskusteluja esimerkiksi siitä, millä puolella kevyen liikenteen väylää jalankulkijat ja millä pyöräilijät kulkevat.

Polvessa oli pahannäköinen haava,
onneksi vain leikisti.
Toiselle Suomen Punaisen Ristin edustajista oli kentän reunalla käynyt huonosti: Hän oli kaatunut
polkupyörällä ja polveen oli tullut verinen haava. Tai ainakin siltä näytti. Hienosti maskeerattu haava johdatteli lapset keskustelemaan siitä, miten päin pyyhitään, kun haavaa puhdistetaan ja sidotaan ja miten pienet hiekanmurut saadaan pinseteillä haavasta pois. Kiinnitin huomiotani siihen, että aika monen pojan kommentti alkoi sanoilla: ”Silloin, kun minä kaaduin pyörällä…” Tärkeätä oli myös oppia 112-sovelluksen käyttö, kun apua tarvitaan.

Yhdeksättä luokkaa käyvä Joona esitteli nuoremmille syvisläisille
paloauton varusteita. Apuna hänellä oli toinen palomies, Arttu.
Kolmas turva-aihe kiinnosti yhtä paljon kuin liikenneturva ja pyörätapaturmat: Kentälle oli ajettu tutustuttavaksi Turun VPK:n iso paloauto. Kolme miestä esitteli auton palonsammutus-varusteita. Mikä hienointa, yksi esittelijöistä oli meidän koulumme yhdeksäsluokkalainen Joona. Hän on jo monen vuoden ajan harrastanut vapaapalokuntatoimintaa. Joona tunsi hyvin esittelemänsä laitteet ja työkalut, joiden käyttöä hän oli monta kertaa harjoitellut. Monelle lapselle varmaan selvisi, että kaikki palomiehet eivät olekaan päätoimisia, vaan tekevät jotain muuta (niin kuin Joona käy koulua) ja kun hälytys tulee, he lähtevät apuun. Joona alaikäisenä ei vielä lähde, mutta harjoittelee, jotta osaa sitten aikuisena, parin vuoden päästä. Komeaksi lopuksi auton kaikki hälytysvalot laitettiin vilkkumaan, tosin ilman ääntä, koska olimme ihan auton vieressä. Syttyiköhän tässä jollekulle kipinä vpk-harrastukseen? (Vai voiko sellaista vertausta lainkaan käyttää, kipinä palokuntatyöhön?)


Älä tule paha kesä

Tämä lukuvuosi on kohta ohi. Vielä kerran menen kouluun viimeisellä kouluviikolla, kun ensi syksyn kolmasluokkalaiset tulevat tutustumaan uuteen kortteliinsa ja uusiin kavereihinsa, tuleviin neljäsluokkalaisiin. Syksyllä taas jatkan samassa korttelissa. Kolmesta mukavasta opettajasta yksi vaihtuu.

Alkavan kesän tunnelmiin pääsee helposti lasten juuri opettelemalla laululla ”Älä tule paha kesä”, minkä duo Eino ja Aapeli (kaksospojat, s. 2008!) ovat tehneet vuonna 2019, tässä reilusti lyhennettynä:

Kesäkuun eka ja koulut on kii
juostaan laiturille tänään vois vaik onkii
tai maata nurtsil ja olla tekemät mitään
aamupalaks jädee jälkiruoaks sitä lisää

Voiko olla olemas ihanampaa fiilistä
kun on kesäkuun eka ja koko loma edessä
se on ihan sama vaikka palais vähän nenä
nii älä tule paha kesä, tule hyvä kesä
kun aamusta iltaan iho tuntee auringon
ja ei oo hajuukaan mikä viikonpäivä on
ollaan odotettu tätä syksy-talvi-kevät
nii älä tule paha kesä, tule hyvä kesä.

( https://genius.com/Eino-ja-aapeli-ala-tule-paha-kesa-lyrics   
Sanoittajan nimeä ei löytynyt, mahdollisesti Einon ja Aapelin yhteistyötä,
tuottajat Joonas Parkkonen ja Jonas Olsson 2019).

 

Tule hyvä kesä, kaikille!
t. kouluvaari Mauri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti